Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı;
dişi kedilerin rahminin cerrahi operasyon ile alınarak hamile kalmasının engellenmesidir. Dişi kedilerde kısırlaştırılma ameliyatı yapılabilmesi için kedinin kızgınlık döneminde ve hamile olmaması gereklidir.

Dişi kediler yaklaşık beş aylık olana dek yavru sayılırlar ve ergenliğe bu aylardan sonra girmeye başlarlar. Ergenliğe giren dişi kediler kısırlaştırılmak isteniyorsa; en ideal dönem, kızgınlığa girmeden ve özellikle doğum yapmadan öncesidir.

Kısırlaştırılan dişi kedilerde, meme tümörü, yumurtalık ve rahim kanseri gibi sağlık problemleri oluşması engellenir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu

Çiftleşmesi istenmeyen dişi kedilerin kısırlaştırılması alınacak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.

Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonuna karar veren kedi severlerin, bu işin ehli olan veteriner hekimlerden bilgi alarak en doğru zamanı bulmaları mümkündür.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı

Veteriner hekimler öncelikle kedinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol edecek ve kızgınlık döneminde değil ise kedinizi kısırlaştırma operasyonuna alacaktır.

Dişi kedilerde kısırlaştırılma operasyonu için kızgınlık dönemindeki kedilerin kızgınlığının geçmesi beklenir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi kedilerde, erkek kedilere oranla kısırlaştırma operasyonu daha uzun ve zor geçer. Yumurtalıkların ve rahmin tamamımın alınması dişi kedilerin tekrar kızgınlığa girmemesi için şarttır.

Sadece rahmin alınması, dişi kedinin hamile kalmasını önler fakat yumurtalıklarla birlikte alınmaz ise dişi kedi tekrar kızgınlık belirtileri gösterecektir. Veteriner hekiminize tam olarak nasıl bir kısırlaştırma ameliyatı istediğinizi belirtmeniz bu bağlamda kediniz için en doğru operasyona karar verilmesini kolaylaştıracaktır.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu öncesinde kedilere son 12 saat yemek verilmemelidir. Kısırlaştırma operasyonunda kediler narkoz verilerek uyutulurlar.

Karın bölgesinden ortalama üç dikişlik bir operasyon yapılabilir fakat dikişlerin fazlalığı ve yaranın büyüklüğü nedeniyle tedavi süresi uzayacaktır.

Diğer bir alternatif ise, yan karın bölgesinden tek dikişle yapılabilen, rahim ve yumurtalıkların tamamen alındığı operasyondur.

Bu yöntem, kedide ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların en aza indirgenmesini sağladığından veteriner hekimler tarafında da daha çok tercih edilir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Ovariohysterectomy)

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında, kedinizin kendine gelmesi yaklaşık olarak bir gün sürebilir.

Bu sırada veteriner hekim gözetiminde tutulması, oluşabilecek herhangi bir komplikasyonda, acil müdahale sağlanabilmesi açısından önemlidir. Kendine gelen kedi, sahibi tarafından eve götürüldüğünde henüz iyileşmemiş yarası olması açısından, evdeki bakımı da büyük önem taşır.

Temiz bir yere yatırılan kedi, tamamıyle kendine gelmeden yemek verilmemelidir. Kusma veya yemeyi yutamama gibi sorunlar yaşanması bu şekilde önlenmiş olur.

Kedinin dikiş bölgesini yalaması ve ısırması, dikişlerin açılmasına ve kanamaya neden olabileceğinden engellenmelidir. Gerekirse elizabeth yakalığı denilen, kediler için satılan yakalıktan edinilmeli ve kedinin dikişleriyle oynama ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.


Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları

Kedilerde kısırlaştırma; kedilerinin ömrünü uzatır çünkü doğum yapan kedilerin her doğumda yaşam süreleri kısalmaktadır. Sanılanın aksine kedileri kısırlaştırmak, kilo almalarına da sebep olmaz.

Kısırlaştırılan kedilere, hareketlerindeki azalma nedeniyle daha az yem verilmesi yeterli olacaktır ve bu şekilde kilo alımlarının önüne geçilebilir. Kısırlaştırılan kediler genellikle eskisine oranla daha sakin ve huzurlu olacaklardır.

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.