Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi genellikle 5-8 aylıkken başlar. Kedilerde kızgınlık dönemi içinde olup olmadıklarını ve girdiklerini anlamak genellikle oldukça kolaydır. Kediler bu dönemde genel olarak sık sık miyavlayacak, başlarını buldukları her yere sürterek koku bırakmaya çalışacak ve yerlerde yuvarlanarak, kıvranma benzeri hareketlerde bulunacaktır. Kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili aradığınız tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz...

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi‘nde, sahibinden oldukça fazla ilgi bekleyen dişi kediler, normalde yapmıyor olsalar bile, sahiplerinin kucağına giderler, kendilerini sevdirmek isterler, sahibinden şefkat ve güven beklerler.

Kızgınlık dönemi kedileri; özellikle geceleri ve evin en yankı yapan yerine (genellikle antre) giderek yüksek sesle miyavlamaya başlarlar ve bu miyavlama saatlerce sürebilir. Bu nedenle kızgınlığa giren dişi kedi kızgınlık dönemi hakkında herşeyi bu başlık altına sizler için toparladık keyifli okumalar…

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar Ne Kadar Sürer?


Kızgınlık dönemi; gebelik gerçekleşmediyse genel olarak on günde bir tekrarlar. Dişi kediler ortalama olarak yılda 3 kere kızgınlık dönemine girerler.

Özellikle bahar ve yaz aylarında kızgınlığa giren kediler, evlerde yaşamaya başlamalarıyla, kış aylarında da kızgınlık göstermeye başlamışlardır. Çünkü kışın evlerdeki sıcaklık ve ışık onların doğal takvimlerini şaşırmalarına neden olabilmektedir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Sakinleştirici Hap Kullanımı

Dişi Kedilerin Kızgınlık dönemine giren kediler, çiftleştirilmeyeceklerse bu dönem geçene kadar huzursuz olacaklar, yıpranacaklar ve sağlıkları da bu durumdan etkilenecektir. Kedi sahipleri bazı hormon içeren haplarla kedinin kızgınlığa girmesini önlemeye çalışabilirler fakat bu hormon hapları kedinin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokabilir.

Özellikle de veteriner hekimler tarafından iki defadan fazla kullanılması önerilmez. Çiftleştirilmesi istenmeyen kedilerin kısırlaştırılması alınacak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi Kedilerin Kısırlaştırılması

Dişi kedilerini kısırlaştırmaya karar veren kedi severlerin, bu işin ehli veteriner hekimlerden bilgi alarak en doğru zamanı bulmaları mümkündür. Dişi kediler, erkek kedilere oranla çok daha erken kızgınlık dönemine girecekleri için, dişi kedi sahiplenenlerin, en kısa sürede güvenecekleri bir veteriner hekim bulmaları gerekmektedir.

Veteriner hekimler öncelikle kedinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol edecek ve kızgınlık döneminde değil ise kedinizi kısırlaştırma operasyonuna alacaktır. Dişi kedilerde, erkek kedilere oranla operasyon daha uzun ve zor geçer.

Yumurtalıkların ve rahmin tamamımın alınması dişi kedilerin tekrar kızgınlığa girmemesi için şarttır. Sadece rahmin alınması, dişi kedinin hamile kalmasını önler fakat yumurtalıklarla birlikte alınmaz ise dişi kedi tekrar kızgınlık belirtileri gösterecektir.

Veteriner hekiminize tam olarak nasıl bir operasyon istediğinizi belirtmeniz bu bağlamda kediniz için en doğru operasyona karar verilmesini kolaylaştıracaktır.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hormon İğnesi Kullanımı

Kızgınlık döneminde sıkça kullanılan hormon iğneleri‘ nin birçok zararı bulunmaktadır. Öncelikle hormon iğnesi nedir onu inceleyelim;

Hormon İğnesi Nedir? Zararlı mı?

Kedilerde hormon iğnesi; kızgınlık dönemini ertelemeye yarayan kimyasal bir ilaçtır. Uzman hekimler tarafından hiç önerilmeyen hormon iğneleri; kedilerin doğal hormon yapısını bozmaktadır. Birçok zararı bulunan hormon iğnelerinin yan etkileride uzun süre kedilerin üzerinden geçmemektedir.

Hormon İğnesi Zararları
  1. Hormonları kötü yönde etkilemekle beraber, doğal yapıyı bozarak kedilerin daha çabuk hasta olmasını tetiklemektedir.
  2. Aylık tekrarlandığı taktirde kedilerde kalıcı hasarlara sebep olabilen hormon iğneleri kızgınlık dönemi için kesinlikle kullanılmamalıdır.
  3. Kedilerin beynine zarar veren hormon iğneleri, karakteristik özelliklerini de kötü yönde etkilemektedir.
  4. Birçok yan etkisi ve zararı bulunan bu iğnelerden uzak durmanızı öneririz.
Dişi Kedilerin Kızgınlık Döneminde Davranışları

Evde bakılan dişi kedilerin kızgınlığa girmeleri, kendileri ve sahipleri açısından oldukça rahatsız edici bir durumdur. Çünkü kızgınlık dönemine giren dişi kedi, günün çoğunluğunda özellikle de geceleri yüksek sesle ve acı bir şekilde miyavlayacak, sahibine de zor anlar yaşatacaktır.

Çiftleşme isteği nedeniyle evden kaçma girişimlerinde bulunma olasılığı yüksek olan kediler, camdan veya balkondan atlamaya kalkabilirler ve bunun sonucunda ciddi yaralanmalar, hatta ölümler gerçekleşebilir. En iyi ihtimalle, eve geri getirdiğiniz kediniz gebe kalmış olabilir ve bu durum hazır olmadığınızda birçok zorluğu beraberinde getirecektir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?
  • Kedinizle Kızgınlık Dönemlerinde Bol Bol Oynayın
    Kızgınlık dönemindeki kediler genellikle uyumaz ve sürekli miyavlar. Eğer kedinizle bol bol oyun oynayıp hem onu yorar, hemde kafasını dağıtırsanız, biraz olsun uyumasını ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizi Oyun Oynadıktan Sonra Besleyin
    Kediniz kızgınlık dönemindeyse ve hiç durmadan miyavlıyor size rahat vermiyorsa, eve geldiğinizde mama vermek yerine oyun oynayıp enerjisini attırdıktan sonra mama vermeniz deliksiz bir uyku uyumasını sağlayacaktır.
  • Kedileri Rahatlatan Müzikler
    Kedinizin kızgınlık dönemini rahatça atlatması için ona aşağıya bırakacağımız müzikleri dinletebilir ve biraz olsun sakinleştirebilirsiniz.

Dişi Kedilerde Doğum ve Sonrası

Doğum anında çoğunlukla özel bir yardıma gereksinim duymayan kediler, doğumdan sonra tüm ilgi ve sevgilerini yavrularına yönlendirirler. Doğan yavrular dört haftayı doldurduklarından itibaren, yaramazlık yapmaya başlarlar ve evinizi onlara göre ayarlamanız gerekir.

Çünkü eşyaları kırabilir, açık bir camdan düşebilir ya da sivri eşyalarınıza çarparak zarar görebilirler.

Çok dikkatli olmayı gerektiren bu durumu başarıyla atlatsanız bile yavrular ya artık sizinle yaşayacaklar ya da annelerini emmeyi bıraktıklarında onlara bir yuva aramaya başlamanız gerekecektir. Bu nedenle evinizdeki kedi nüfusunda artış istemiyorsanız, kedinizi kısırlaştırmanız en doğru yöntem olacaktır.

Sokak Kedilerinde Kızgınlık ve Kısırlaştırma

Belediye veterinerleri tarafından sokak kedisi kısırlaştırmaları yapılması, kedi popülasyonunun kontrol altına alınması açısından önemlidir. Ancak kedi sahiplerinin de bakamayacakları yavrular doğmasına neden olmaları ve bu yavruları sokaklara bırakmaları ciddi bir problem oluşturmaktadır.

Özellikle de sokaklarda fazlasıyla savunmasız ve aç kalan kediler düşünüldüğünde, bu durum vicdani açıdan da insanların düşünmeleri gereken bir konu halini alır. Doğal ortamlarında huzur içinde, özgürce yaşadıklarını düşünmek insanların içini rahatlatsa da durum ne yazık ki böyle değildir.

Sokaklar onların doğal ortamları değildir ve birçok tehlikeyle karşı karşıyadırlar. Özellikle arabaların çarpması, veya soğukta araba kaputuna sığınarak ısınmaya çalışan yavru kedilerin, araba çalıştığında sıkışarak can vermeleri, sık duyulan üzücü bir gerçektir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma; kedilerin ömrünü uzatır çünkü doğum yapan kedilerin her doğumda yaşam süreleri kısalmaktadır. Sanılanın aksine kedileri kısırlaştırmak, kilo almalarına da sebep olmaz.

Kısırlaştırılan kedilere, hareketlerindeki azalma nedeniyle daha az mama verilmesi yeterli olacaktır ve bu şekilde kilo alımlarının önüne geçilebilir. Kısırlaştırılan kediler genellikle eskisine oranla daha sakin ve huzurlu olacaklardır.
Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.