Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi, genellikle 8-12 ay arasında görülmeye başlanır. Kızgınlık dönemindeki erkek kedilerin davranışlarında ani değişimler gözlenir. O güne kadar kum kabı dışında hiçbir yere idrarını yapmamış olan bir erkek kedi bile, evin veya bulunduğu ortamın çeşitli yerlerine düzenli olarak idrar püskürtme yoluyla koku bırakma eğilimindedir.

Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür. Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kedilerde kızgınlık döneminde kayıtsız kalamayacaklar ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi sadece belirli aylara özel değildir. Erkek kedinin cinsine, vücut yapısına, yaşadığı bölgeye ve sosyal ortamına göre değişiklik göstermektedir.

Kedilerde çiftleşme dönemi olarakta adlandırılabilen erkek kedilerde kızgınlık; artık cinsel yetkinliğe ulaşma ve kedinin ergenliğe girmesi ile başlamaktadır.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Yeni ergen kedilerde cinsel arzu ve çiftleşme isteği en yüksek düzeydedir. Erkek Kedilerde Kızgınlık başlangıcı dördüncü ay ve on iki ay aralığında değişiklik göstermektedir.

Kedi türlerine özel olan kızgınlık dönemi örneğin american bobtail cinsi kedilerde ortalama 5 gün sürerken van kedisi Cinsinde 4 gün sürmektedir. Uzmanlar tarafından standart kızgınlık dönemi süresi 4 – 7 gün aralığıdır.

Erkek Kedilerin İdrar Püskürtmesi

Erkek kedilerin idrar püskürtmesi, evlerde yaşayan her erkek kedide görülmeyebilir. Ancak erkek kedinin kızgınlık dönemine girdiğini anlamak çok da zor değildir. Erkek kedi kızgınlık döneminde, normalde yapmadığı davranışlarda bulunmaya başlayacaktır.

Erkek kediler çiftleşme dönemine girmesinden itibaren, odalarda gezinip yüksek sesle miyavlamaya, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla erkek kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Erkek Kedilerin Kızgınlık Döneminde Davranışları

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi boyunca, hormon düzeylerinden dolayı saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçarak, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilirler. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılmasının faydaları; tehlikelerden, testis kanserinden ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan korunmalarıdır.

Kızgınlık dönemindeki erkek kedi, çiftleştirilmeyecekse bu dönem geçene kadar huzursuz olacak, yıpranacak ve sağlığı da bu durumdan etkilenecektir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi İçin İlaç Kullanımı

Kedi sahipleri bazı haplarla, kedinin kızgınlığa girmesini önlemeye çalışabilirler fakat bu haplar kedinin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokabilir.

Özellikle de veteriner hekimler tarafından iki defadan fazla kullanılması önerilmez. Çiftleştirilmesi istenmeyen kedilerin kısırlaştırılması alınacak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır. Kedi kısırlaştırma ameliyatı, özellikle erkek kediler için çok basit bir ameliyattır.

Erkek kedi kızgınlık dönemine girmesinden itibaren, kısırlaştırılabilir. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen 15-18 aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek kedi kısırlaştırma operasyonu, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilgiler







Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kedinizle Kızgınlık Dönemlerinde Bol Bol Oynayın

Kızgınlık dönemindeki kediler genellikle uyumaz ve sürekli miyavlar. Eğer kedinizle bol bol oyun oynayıp hem onu yorar , hemde kafasını dağıtırsanız , biraz olsun uyumasını ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizi Oyun Oynadıktan Sonra Besleyin

Kediniz kızgınlık dönemindeyse ve hiç durmadan miyavlıyor size rahat vermiyorsa , eve geldiğinizde mama vermek yerine oyun oynayıp enerjisini attırdıktan sonra mama vermeniz deliksiz bir uyku uyumasını sağlayacaktır.

Kedileri Rahatlatan Müzikler

Kedinizin kızgınlık dönemini rahatça atlatması için ona aşağıya bırakacağımız müzikleri dinletebilir ve biraz olsun sakinleştirebilirsiniz.


Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.