Ankara Kedisi (Turkish Angora)

Ankara Kedisi (Turkish Angora)

Ankara kedisi (diğer adıyla ‘Angora kedisi), dünya çapında ünlü kedi ırklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere bu kedinin ana yurdu başkentimiz Ankara ve kendisi, uzun tüylü en eski kedi ırklarının başını çekiyor.

Öyleyse; şirinliğiyle kendini kolayca sevdirmeyi başaran, zekâsıyla hayran bırakan bu patili dostumuz ile ilgili daha çok şey öğrenmeye ne dersiniz?

Ankara Kedisi Hakkında Bilgi

Kökeni ülkemizin Ankara şehri olan bu kedi ırkı; ilk kez, denizciler tarafından 17. Yüzyılda Avrupa’ya götürülmüş. 18. Yüzyılda ise Avrupa’daki ünü zirve noktasına ulaşan Ankara Kedisi, Fransız krallarının sarayları dâhil olmak üzere her yerde kendisine rastlanan bir tür olmayı başarmış.

Bugün de popüleritesinden hiçbir şey kaybetmeyen bu sevimli dostumuz, en sevilen ev kedilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Nazik fakat enerji dolu, kuvvetli, yapısı itibariyle ipeği andıran orta uzunlukta tüylere sahip Ankara Kedisi, şefkat ve ilgi meraklısı olmasıyla biliniyor. Miskin kedilerden biri olmayan, tam aksine hareketliliğiyle dikkat çeken Ankara Kedileri, bulundukları her ortama neşe saçmayı çok iyi başarıyor.

Doğal ve saf bir kedi türü olmasının yanında ülkemizin ‘ulusal hazinelerinden’ olan bu kedi ırkının öne çıkan bir diğer hususiyeti, hem çok zeki hem de içgüdülerine fazlasıyla bağlı olması…

Ankara Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Gerek fiziksel yapısı gerekse kişiliğiyle şahsına münhasır olan bu kedi ırkını benzerlerinden ayıran çok şey var! O halde şimdi onlara bir göz atalım:

Ankara Kedisi Görünümü

Birkaç madde ile belirtmemiz gerekirse, Ankara Kedisi fiziksel özellikleri şöyle:

  • Narin, kaslı, uzun bir gövdeye sahip. Bu nedenle âhenkli, zarif bir görüntüsü mevcut.
  • Yine, bacakları ve kuyruğu da uzun.
  • Kulakları ise sivri uçlu ve geniş yapılı olmasıyla dikkat çekiyor.
  • Geniş, badem gözleri ise onlara ekstra bir güzellik katıyor. Göz renkleri değişik olabilse de genellikle mavi veya bal renginde karşımıza çıkıyor. Bazı Ankara kedilerinde ise her iki göz farklı renk olabiliyor.
  • Yeşil, altın, mavi, elâ, bakır gibi farklı renklerde Ankara Kedilerine rastlamak mümkün.
  • Yuvarlak ve küçük patileri olan bu kedilerin tüy uzunluğu ise mevsime göre değişkenlik gösteriyor. Tüylerine düzenli bakım yapar ve taramayı ihmâl etmezseniz, daha da uzayıp kabarmaya müsait bir yapısı var.

Ankara Kedisi Kişiliği

Sahibine bağlı bir hayvan olan Ankara Kedisi, aynı zamanda oldukça cesur. Evde açılmadık hiçbir kapı, üzerine çıkılmadık hiçbir dolap bırakmayan bu yaramaz, kendine özgü atletik bir zarafete sahip.

Oyuncu ve sosyal karakteriyle ilgi çeken bu kedi ırkının, genelde saldırgan değil iyi huylu olduğunu söylemek mümkün.

Malum; Ankara’da deniz yok, Ankara kedileri de anavatanlarının bu coğrafi özelliğinden etkilenmiş olsa gerek, sudan pek hoşlanmıyorlar. Ankara Kedisi’yle çok karıştırılan Van Kedisi’nde ise durum tam tersi.

Beraber yaşadığı kişilere yüksek bir bağlılık, derin bir sevgi duyan Ankara kedilerinin sadakat, vefa gibi duyguları son derece ileri planda. Öyle ki, size abartılı sevgi gösterilerinde bulunduğuna da tanık olabilirsiniz.

Bununla birlikte onların, kimi zaman çok çabuk sinirlendiklerini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer size yaptırmak istediği bir şey varsa; istediğini alana kadar rahat bırakmayabilir, şimdiden uyaralım… 😊

Ankara Kedisi özellikleri nelerdir? Ankara Kedisi görünümü nasıl? Ankara Kedisi kişiliği nasıl? Gibi sorulara cevap veren bu içerik, umarız tatlı dostlarımızı biraz daha yakından tanımanıza vesile olmuştur. Diğer blog içeriklerimize de bakmayı unutmayın, patili günler! 😊

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.