İran Kedisi (Fars Kedisi – Persian Kedi)

İran Kedisi (Fars Kedisi – Persian Kedi)

İran Kedisi özellikleri neler? İran Kedisi bakımı zor mu? İran Kedisi kişiliği nasıl? İran Kedisi insanlarla ve hayvanlarla iyi anlaşır mı?

İşte bu soruların cevabında, tatlılığıyla bizi bizden alan bir kedi ırkı ile ilgili önemli bilgiler saklı! ‘Persian’ olarak da bilinen İran Kedisi hakkında bilmeniz gerekenleri şimdi öğrenmek için içeriğimize buyurun!

İran Kedisi Nedir?

'Fars Kedisi' olarak da bilinen İran Kedisi, isminden de anlaşılacağı üzere anavatanı İran olan, dünyaya bu bölgeden yayılan bir kedi cinsi. Yuvarlak ağız ve yüz hatlarıyla ayırt edilen bu kedi cinsini Ankara Kedisi'yle karıştıranlar mevcut. Fakat İran Kedisi; büyük kafa yapısı, kaba tüyleri, uzun kuyruğu ve daha az sivri kulaklarıyla farkını ortaya koyuyor.

'İran Şov Kedisi' ve Geleneksel İran Kedisi' gibi sınıflandırmalara tâbî tutulan bu kedi cinsinin ortalama ömrü 12,5 yıl.

İran Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Hem karakteri hem de fiziksel yapısıyla pek çok kedi cinsinden ayrılmayı başaran bu ırk; yumuşak ve tatlı yüz ifadesi, bükük dudakları, yoğun tüylere sahip kürküyle ön plana çıkıyor. Kalın ve sık tüyleri onlara biraz kiloluymuş gibi bir izlenim katıyor.

Bazılarını sıralamamız gerekirse, İran Kedisi özellikleri ise şöyle:

İran Kedisi Görünümü

Yassı bir burun şekline sahip İran Kedisinin bacakları kalın ve kısadır. Omuzları ve göğüsleri geniş, patileri büyük olup, kalın kaslı ve kemiklidir. Renk yelpazesi de oldukça geniştir. Genellikle sarı renkte olanlarına daha sık rastlanır.

  • Uyarı: İran kedileri; böbrek, kalp ve göz hastalıklarına diğer kedi türlerinden daha yatkındır. Ayrıca solunum problemleri de bu kedi türünde yaygın olarak gözlemlenir. O nedenle İran kedisi sahiplenmeyi düşünenlerin, bu tarz durumlara karşı gerekli önemleri almak konusunda daha hassas olması lâzımdır.

İran Kedisi Kişiliği

Şahsına münhasır karakteriyle öne çıkan bu kedi cinsinin mizaç bakımından belirgin yönlerini şöyle ifade edebiliriz:

  • Çok meraklı bir kedi cinsi olmamakla birlikte, son derece zeki olduklarını söylemek mümkün.
  • Dost canlısı bir kişiliğe sahip oldukları da rahatlıkla ifade edilebilir fakat bu; ‘sizi adım adım takip eder, her zaman ilgi bekler.’ Demek değil. İlgiye aşırı düşkün olmayan Fars (İran) Kedisi sahibini -deyim yerindeyse- fazla darlamaz fakat oyun vakti gelince de onu kimse tutamaz!
  • Diğer taraftan bu kediler; kendini tam mânâsıyla evine ve sahibine adar, vefa ve sadakat duyguları bir hayli yüksektir. Dolayısıyla size daima iyi bir arkadaş ve yoldaş olacağından hiç kuşku duymayın.
  • Kucağa alınmak ve tüylerinin okşanması, İran kedilerinin -tabiri câizse- bayıldığı bir şeydir. Bu nedenle bilmelisiniz ki; İran kedinizi mutlu etmek istediğinizde bunun en kolay yolu, tüyleriyle oynamaktan geçer.
  • Uysal ve sessiz olmasıyla bilinen Fars (İran) kedileri, kendini sadece güvendiği insanlara sevdirir. Fazla gürültülü ve kalabalık ortamlardan hoşlanmayan bu kediler; evin içinde yalnız kaldığı zaman pek sorun çıkarmaz, özellikle bekârlar ve yaşlıların rahatlıkla bakabileceği bir türdür.
  • Ayrıca bu kedi cinsi; empati yeteneğine sahip, eğitilmeye yatkın ve çabuk öğrenen bir tür olup, çekingen gözükmesine rağmen insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla gayet iyi anlaştığını eklememizde de fayda var.

İran Kedisi fiziksel özellikleri nelerdir? Ve İran keidisi kişilik özellikleri nelerdir? Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu içeriğimizin yanı sıra, diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın! Şâyet bir İran kedisinin bakımını üstlendiyseniz, bununla ilgili deneyimlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı ihmâl etmeyin!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.