Kedi Cinsleri Nelerdir? Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Cinsleri Nelerdir? Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Cinsleri Nelerdir?

Kedi cinsleri nelerdir sorusunun pek çok cevabı vardır. Dünya üzerinde 40’dan fazla bilinen kedi türü mevcuttur. Bunun yanında farklı kaynakların analizlerine göre bu sayı 60 barajındadır.

İçimizi ısıtan, bize dost olan, evcilleştirilmiş ve insanlarla çok eski yıllara dayanan kedilerin çeşitli cinsleri vardır. Bu çeşitliliğe sebep olan etken kedilerin fiziksel özellikleridir. Tüy renklerine,  üzerlerindeki desenlerine, büyüklüklerine hatta davranış biçimlerine göre adlandırılırlar.

Dünya üzerindeki kedi türlerinin çeşitlilik göstermesi birçok faydaya ev sahipliği yapmaktadır. Bütün farklı kediler, kendilerine göre farklı özelliklere sahiptir. Bu farklılığa örnek göstermek gerekirse, şu şekilde örnek verebiliriz.

Pers(İran) kedileri: Büyük bir kısmı uzun tüylere, kısa burunlara ve yumuşak yüz hatlarına sahiptir. Çoğunluğu sarı ve beyaz renkli tüylere sahiptir. Oldukça zekidirler ve sahip seçerler. Sahiplerini çok severlerse kıskançlık belirtileri gösterebilirler. Yeni şeyler öğrenmeye meyillidirler. Çocuklarla araları pek iyi değildir.

Siyam kedileri: Diğer evcil hayvan cinsleri ile anlaşamazlar. Fiziksel özellikleri hemen fark edilir. İnce ve fit bir vücutları vardır. Büyük, çarpıcı ve mavi renkli gözlere sahiptirler.

Scottish Fold: İmza özellikleri katlanmış kulaklarıdır. Kaslı yapıları vardır. Tüyleri uzun ve orta olarak karışıktır. Gözleri büyük ve ilgi çekicidir. Dost canlısıdırlar.

Bunlar sadece cins kediler nelerdir sorusuna bir örnektir. her cinsin kendine özel bir tarihçesi vardır. Bunun yanında bakım gereksinimleri de farklıdır. 

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi bakımı nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz. Kedi bakımları türüne göre farklılık gösterse de genel anlamda yapılanlar rutindir. Kedi bakımı, sahipleri için sevgiyle yapacakları ve sorumluluk gerektiren bir deneyim ortamı hazırlar.

Kediler, sakin yaşamayı seven ve dikkat edilmesi gereken canlılardır. Onları ve kendinizi mutlu etmek istiyorsanız, uygun bakımı sağlamalısınız. Bu şekilde kediler sağlıklı, mutlu bir hayat sürdürebilirler. Kedilerin ihtiyaç duyduğu bakımlar şu şekildedir.

Kedilerin Sağlık ve Veteriner Kontrolleri: Kedi dostlarınızı düzenli bir şekilde veteriner kontrollerine götürmek oldukça önemlidir. sağlıkları için aşılarını, iç ve dış parazit şeklinde aylık olarak yaptırmak gereklidir. Bu işlem sağlığını korumak için en önemli noktadır.

Beslenme Düzeni: Kediler obez olmaya oldukça meyilli canlılardır. Obez kedilerin yaşam süreleri fit kedilere göre daha düşüktür. Bu yüzden dengeli bir diyet uygulamak önemlidir. Bunun yanında kaliteli kedi maması kullanılmalıdır. Kedi yaşına, aktivite seviyesine ve sağlık durumuna uygun olmalıdır. Kediniz rutin olarak temiz ve taze su içmelidir.

Tuvalet Temizliği: Kedinizin en sık kullandığı mekan tuvaletleridir. Kedi tuvaleti günde, en az 2 kere temizlenmelidir. Kumu azaldıysa yenisi eklenmelidir. Bunun yanında kedinizin tuvalet eğitimini de sağlamalısınız.

Tüy Bakımı: Kedilerin tüy bakımı düzenli tarayarak yapılmalıdır. Bu işlem kedinizin tüylerindeki dökülmeyi azaltabilir. Tüy yumağı oluşumunu engeller. Uzun tüylü kedi cinslerinde işlemi tekrarlamak gerektirebilir.

Oyun ve Egzersiz: Kedi dostlarımızın egzersiz yapmaya ve oyun oynamaya ihtiyacı vardır. Kedi oyuncakları ve karşılıklı etkileşim gerektiren aktivitelerle kedinizin bilişsel ve fiziksel sağlığına katkı sağlayabilirsiniz.

Sosyalleşme İhtiyacı: Kediler genellikle sosyal hayvanlardır. Nasıl insanların sosyalleşme ihtiyacı varsa kedilerin de vardır. Kedinize zaman ayırıp sevgi göstererek ihtiyacı giderebilirsiniz. Kedinizle oynayabilir, okşayabilir ve sevginizi bu şekilde gösterebilirsiniz.

Kedi Bakımı Ekipmanları: Kedi tuvaleti, kedi kumu, tımar fırçaları, çeşitli kedi mamaları ve su kapları, kedilerin temel ihtiyaçlarıdır.

Bu temel yönergeler yapılır ise kedinizin sağlıklı, mutlu ve dengeli bir yaşam sürebilir. Fakat tüm kediler bireyseldir. Bu sebeple ihtiyaçları farklılık gösterebilir.
Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.