Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi yaşı nasıl hesaplanır? Kedi yaş hesaplama nasıl yapılır? Kedim kaç yaşında? Kedimin yaşını nasıl öğrenirim?

Hayatımızın bir parçası olan kedileri daha iyi tanıyabilmek için merak ettiğimiz bu sorular, her kedi sahibini yakından iilgilendiriyor. Kediler söz konusu olduğunda zaman kavramı farklı bir niteliğe büründüğü için, kedi yılı ve insan yılı terimlerinin arasındaki farkı iyi bilmek gerekiyor.

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle şu bilinmelidir ki; kedi yaşının gelişimi, insanlarda olduğu gibi doğrusal ilerlemez. Dünyaya geldikten sonra ilk 2 yıl içinde kedilerin gelişimi son derece hızlı ilerler. Kedi; hayatının 2. Yılına geldiğinde, insan yaşına göre tam 24 yaşına erişmiş olur.

Bu ise kedinin, artık tamamen büyüdüğü anlamına gelir ve kedi yaş hesaplama eğrisinin de bu noktadan sonra belli bir doğrusallık aldığı rahatlıkla ifade edilebilir.

  • Not: Bir kedi yılı, 4-5 insan yılına denktir. Bu sebeple 10 yıllık bir yaşlı kedinin yaşı, ortalama olarak 56 insan yaşına tekabül eder.

    Tabii ki bunların kesinlik taşımadığı, yalnızca kedi yaşı öğrenme konusunda daha iyi tahmin yürütmeye yardım eden kılavuz değerler olduğu unutulmamalıdır. Zira bazı kediler yaş aldığı halde genç görünür; genç yaşta olmasına rağmen uyuşuk görünen, -deyim yerindeyse- ‘ölmüşüm, ağlayanım yok!' diyen kediler de mevcuttur.

Kedi Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kedilerde hayatın ilk yılı, insan yaşamının kabaca 22 yılına eşittir. Bundan sonraki her bir yılı takriben 4 insan senesi olarak kabul edip kedi yaş hesaplama yapabilirsiniz.

Örneğin; kediniz 6 yaşında ise bu demek oluyor ki yaşı, insan yılıyla 44’e eşdeğer.

En Kolay Kedi Yaşı Hesaplama Formülü

Yukarıdaki bilgileri toparlayacak olursak, kedim kaç yaşında? Şeklindeki sorunuza cevap bulmak için şu formülü kullanabilirsiniz:

  • 1 yıl: İnsan yaşıyla takriben 16.
  • 2 yıl: İnsan yaşıyla ortalama 22.
  • 3 yıl: İnsan yaşıyla yaklaşık 28.
  • 4 yıl: İnsan yaşıyla ortalama 34.
  • 5 yıl: İnsan yaşıyla takriben 40.
  • 6 yıl: İnsan yaşıyla ortalama 44.
  • *7 yıl: İnsan yaşıyla yaklaşık 48.
  • 8 yıl 52, 9 yıl 56, 10 yıl 60, 11 yıl 64, 12 yıl 68 insan yaşı.

Kedilerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda; kedilerin yaşı nasıl hesaplanır? Sorusuna cevap verirken paylaştığımız ortalama değerlerin yanı sıra, kedilerin yaşını tahmin edebilmek için bilinmesi gereken önemli şeyler vardır. Onları şöyle sıralayabiliriz:

  • Gözlerine bakın. Pürüzsüz ve parlak mı? Öyleyse bu, kedinizin genç olduğuna delâlet ediyor. Fakat soluk ve çatlak gözlere sahipse bu durumu, onun yaşlı olduğuna bir işaret olarak değerlendirebilirsiniz.
  • Tüy yapısını gözden geçirin. -Irklara göre değişiklik göstermekle birlikte- ideal olarak genç bir kedinin kürkü; parlak, ince ve yumuşak tüylerden meydana gelir. Buna mukabil yaşlı kedilerin tüyleri ise; gür, kalın ve kaba bir görüntüye sahiptir.
  • Dişlerini kontrol edin. Yavru kedilerde ilk diş, 2-4 haftalıkken çıkmaya başlar. Kalıcı dişleri ise 4. Ayına ulaştıklarında ortaya çıkar. Tüylü dostunuzun bazı dişlerinde lekeler ve tartar oluşumu gözlemliyorsanız; buradan, 1-2 yaş arasında olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Eğer dişlerinde eksiklik varsa bundan yola çıkarak, kedinizin 10-15 yaş aralığında olduğunu tahmin edebiliriz. Tabii ki sadece dişlerine bakmak suretiyle net bir şey söylenemez ancak yine de, belli bir fikir oluşması açısından fayda sağlayacaktır.

Kedilerin yaşı nasıl hesaplanır? Kedilerde yaş hesaplaması nasıl yapılır? Artık biliyorsunuz. Öyleyse şimdi, sevimli dostunuzun yaşını tahmin etmek için bu ipuçlarını kullanma vakti!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.