Van Kedisi (Turkish Van)

Van Kedisi (Turkish Van)
Van kedisi özellikleri ve bakımı ile hep ilgi konusu olmayı başarıyor. Sevimli mi sevimli görünümüyle kendine hayran bırakan bu sevimli dostumuzu daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Van Kedisi Nedir?

İsminden de anlayacağınız üzere Van Kedisi, Doğu Anadolu bölgemizin Van iliyle özdeşleştirilen bir ırk. 1969’da safkan kedi ırkı kategorisine alınan ve Türkiye’nin bir değeri olarak kabul edilen bu ırk Ankara Kedisi’yle karıştırılsa da, ikisi birbirinden farklı.

Ülkemize Van denizi vadisinden yayılan bu kedi cinsi, asil duruşu ve tatlı halleriyle herkesi kendine âşık etmeyi başarıyor.

Van Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Meraklı ve oyuncu karakteriyle yerinde duramayan Bu kediler, evcil kedi olarak bakılan popüler cinslerin başını çekiyor. Van Kedisi özellikleri konusunu ise hem fiziksel hem de ruhsal boyutta ele almak gerekiyor. Şöyle ki;

Van Kedisi Görünümü

Küçük bir aslana benzeyen Van Kedisi, bol tüylü kuyruğuyla dikkat çekiyor. Yürürken daima kuyruğunu dik tutan bu kedi cinsinin en büyük hususiyetlerinden biri de çift renkli gözlere sahip olması. Öyle ki; Van kedilerinin bir gözü kehribar, öteki gözü ise mavi olabilir.

Görünümüyle ilgili bilinmesi gereken diğer özellikleri ise şöyle:

  • Orta büyüklükte bir kedidir.
  • Genel olarak tüy rengi beyazdır.
  • Uzun bir kuyruk yapısına sahiptir.
  • Kürkü uzun tüylerden meydana gelir.

Van Kedisi Kişiliği

Son derece uyumlu bir ırk olarak karşımıza çıkan Van kedileri, her ortama kolaylıkla adapte olabiliyor. Ev içinde yaşamaya uygun olan ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinen bu ırk, insanlarla da gayet iyi anlaşıyor.

İyi bir yüzücü olan bu kediler, sıcakkanlı ve sosyal olmasıyla ön plana çıkıyor. Sahibine bağlılığı yüksek seviyede olan bu kedilerin hisleri de oldukça kuvvetli. Aile bireyleriyle teker teker ilgilenen duygusal Van Kedisi, kimin mutlu kimin mutsuz olduğunu kolayca sezebiliyor ve aile fertlerine her daim yoğun ilgi gösteriyor.

-Tabiri câizse-; ‘bana bir adım gelene, ben koşarak giderim.’ Diyen bu kedi ırkı, ufacık bir ilgi gördü mü, bunun karşılığını fazlasıyla veriyor.

Sürekli mırıl mırılmiyavlayan bu kediler, -deyim yerindeyse- konuşmaya bahane arıyor. Pek çok kedi ırkına göre zekâ seviyesi de yüksek olan Van Kedisi, eğitimi bir hayli kolay olan kedilerden.

Ayrıca diğer kedi ırkları sudan nefret ediyor olmasına rağmen Van Kedisi, tam tersine su ile oynamayı seviyor. Ufak bir su birikintisi bile, eğlenceli bir oyun başlatması için yeterli. Bu nedenle onun için orta boy kedi suluklarını tercih etmekte yarar var.

Van Kedisi Bakımı

Son derece hareketli bir yapısı bulunduğu için Van kedilerinin genellikle evden kaçmaya meyilli olduğunu söylememiz mümkün. Bu nedenle Van Kedinizin başına buyruk davranmaması ve dışarıda herhangi bir kaza yaşamaması adına çok dikkat etmelisiniz.

Bunun dışında Van Kedisi zor bir özel bakım gerektirmediği için, bilmeniz gereken ekstra bir şey yok. Tırnak ve tüy bakımı, rutin veteriner kontrolleri atlanmamalı.

Yaz mevsiminde tüylerinin yoğun olarak dökülmesi muhtemel, fakat kışın tüyler yine çoğalıp eski hâlini alacaktır. Bu dönemde her gün düzenli olarak tüylerini tarayıp ölü tüylerden kurtulmasına yardım etmek suretiyle onu rahatlatabilirsiniz.

Normalde de haftada 2-3 defa taranmaya ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Kürkü uzun tüylerden müteşekkil olduğu için tüylerini her hafta geniş aralıklı bir tarak ile nazikçe taramayı ihmâl etmeyin.

Van kedisi özellikleri neler? Van Kedisi karakteri nasıl? Artık biliyorsunuz. Öyleyse bu bilgiler ışığında Van Kedinize daha doğru davranmak, onun ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurup kaliteli bir yaşam sunmak sizin elinizde!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.