Anadolu Kedisi

Anadolu Kedisi

Anadolu Kedisi diye bir kedi ırkı daha önce duydunuz mu? Anadolu’nun bağrından kopup gelen bu sevimli dostumuzu ne kadar tanıyorsunuz?

Kolay bakımı, her ortama rahatça adapte olabilirliği, oyuncu karakteri,sıcakkanlılığı ve konuşkanlığıyla Anadolu Kedisi, herkesi kendine hayran bırakmayı başarıyor. Sahibine karşı çok şefkatli olan bu kedi; hareketli, dayanıklı yapısı; çocuklar, yabancılar, ve hayvanlarla iyi dostluk kurması, bir yandan da özgürlüğüne düşkün oluşu ile kendinden söz ettiriyor.

Anadolu Kedisi Hakkında

Nasıl ki Anadolu; biz Türklerin yurdu ise, birazdan kendisiyle ilgili tüm ayrıntıları paylaşacağımız patili dostlarımızın da yurdu. Her sokakta rastlamanın mümkün olduğu, hayatın merkezinde yer alan ve insanlarla iç içe yaşayan bu kedi, tıpkı bizden biri. 😊

Karakteristik özellikleriyle Türkiye coğrafyasını yansıtan bu kedi cinsi, -tabiri câizse- Anadolu insanına çekmiş. Çünkü tıpkı onlar gibi; yumuşak huylu, arkadaş canlısı, samimi… İnsanlara karşı çok nazik davranan bu sevimli dostumuz, evcil hayvanlara da öyle muamele ediyor.

Anadolu Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Gerek tatlı mı tatlı görüntüsü, gerekse zarif ve nahif kişiliği sayesinde Anadolu Kedisi’ne bayılmamak mümkün değil. ‘Anatoli Cat’ veya ‘Turkish Shorthair’ olarak da bilinen Anadolu Kedisi ortalama 12-17 yıllık bir yaşam süresine sahip.

Büyük gövdeli bir kedi cinsi olan Anadolu Kedisi, kısa tüyleriyle de ilgi odağı. Mizaç olarak ise; uyumlu, konuşkan, sevecen, hareketli, özgüvenli ve dikkatli bir karakteri var.

Hem çocuk ve yaşlı dostu olan, hem de yabancılar ve evcil hayvanlar ile gayet güzel geçinen bu kedi, Ankara Kedisi ile Van Kedisi gibi -deyim yerindeyse- yerli malı yurdun malı! 😊

Anadolu Kedisi Fiziksel Özellikleri:

Fiziki özellikleri itibariyle herhangi bir kediden pek de farkı olmayan Anadolu Kedisi; çevik, atletik ve kaslı vücuduyla ilgi görüyor. Orta-büyük boyutlu bir vücuda sahip Anadolu Kedisi’nin etkileyici görünümüne hayranlık duymamak mümkün değil.

Bu ırkın temel fiziki niteliklerini ise şöyle ifade edebiliriz:

  • Kafa yapısı yandan üçgen, önden elips şeklinde.
  • Kulakları orantılı büyüklükte, açık görünümlü ve dik. Taban kısmında geniş başlayarak uçlara doğru yumuşak bir biçimde incelen kulakları sivrilmeden yuvarlak bir hat ile bitiyor.
  • Burnu ve ağzı ön tarafa doğru orantılı şekilde çıkık, hafif sivrilen bir yapıya sahip.
  • Tüyleri oldukça yumuşak, kalın ve kısa. Tüy renkleri ise çok çeşitli.
  • Gözleri ise badem şeklinde olup; yeşil, bakır, altın gibi normal renklerde veya iki renkli yahut veya mavi gibi daha değişik renklerde de olabiliyor.
  • Patileri yuvarlak ve büyük. Bedeni ile orantılı bacakları kemikli bir yapıda.

Anadolu Kedisi Kişilik Özellikleri:

Sakin bir yapıya sahip Anadolu Kedisi, aile bireylerine son derece düşkün ve onlarla iyi ilişkiler kurmaya âdeta can atıyor. İnsanlara yakın olmaktan çok hoşlanan ve ilgi, sevgi görmeyi önemseyen bu kediler; evde sahibini adım adım takip etmeye, onun kucağına yayılıp uzun uzun böyle kalmaya bayılıyor. Sahibiyle etkileşimde bulunmasını sağlayacak bütün aktiviteler Anadolu Kedisi’nin bir hayli ilgisini çekiyor.

O nedenle diyebiliriz ki; kendisi tam bir kucak kedisi ve en sevdiği şeylerden biri, tüylerinin okşanması!

Tabii ki bu, onun aktif bir kedi cinsi olmasına engel değil. Ev içerisinde koşturmaktan yorulmayan ve yüksek yerlere tırmanmaktan da geri durmayan bu kedilerin fiziksel olarak aktif, duygusal olarak sakin yapısı birbirini tam mânâsıyla dengeliyor.

Onu pek çok kediden ayıran bir başka özelliği de, suyu seviyor olması. Su ile oynamayı seven bu kedi, bulduğu su birikintilerine patisini daldırmaktan ve ıslanmaktan hiç mi hiç korkmuyor. Fakat; o, suyu seviyor diye, kontrolsüz bir şekilde suyla oynamasına izin vermek tehlikeli, aklınızda bulunsun.

Peki siz, Anadolu Kedisi ile ilgili başka neler biliyorsunuz? Ya da hiç Anadolu Kedisi sahiplendiniz mi veya sahiplenmeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı dört gözle bekliyoruz!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.