British Shorthair

British Shorthair

British Shorthair Kedisi; 'Oyuncak Ayıcık' diye de biliniyor. Neden mi? Çünkü o, kedi dünyasının en tatlı pelüş oyuncağı! Sahip olduğu sevimli görünüm, ona böyle bir benzetme yapılmasını sağlamış durumda.

Kökenleri evcil kedilerin kökenlerine kadar uzanmakta olan British Shorthair; avlanarak hayatta kalmayı başardığı için  insanlar arasında yaşayabildiği bilinen, eskiden İngiltere’nin sokak kedisi olan, şimdi ise ailemizin bir parçası!

Görüntüsü kadar kişiliği ile de çok ilgi çeken dostumuz; upuzun tarihsel yolculuğu boyunca yorulmuş olacak ki, biraz tembel bir ev kedisi hâline gelmiş.

Kedi dünyasındaki en meşhur cinslerden biri British Shorthair’in karakter özelliklerini tek kelime ile anlatmamız gerekirse, bu, kuşkusuz ki, 'denge' olmalı.

Çünkü o; ne çok sakin ne çok hareketli, ne sessiz ne geveze, ne asosyal ne de ne ilgi meraklısı bir kedi cinsi. Onun karakteri tüm bu uçların ortası bir yerde, bir denge noktasında konumlanıyor. Bu dengeli kişiliği sayesinde yalnız bir kedi olmayıp, aynı zamanda İngiliz kraliyetine has bir asalet taşımakta olduğunu da hissettiriyor. Bu dengenin yanı sıra elbette bazı kaçamakları da oluyor. Gelin, onu daha yakından tanıyalım…

British Shorthair Kişilik Özellikleri:

Orta düzeyde hareketli  kedi cinslerinden biri olan British Shorthair, buna rağmen oyun oynamaktan hoşlanıyor. Hem fiziksel hem zihinsel oyunlarda fena değil diyebiliriz. Fakat onu özel kılan en önemli hususiyeti, sahibine karşı duyduğu dengeli sevgi. Kalabalığı seven bu kedi cinsi tüm ev halkına eşit mesafede duruyor ve tüm aile fertleriyle iyi ilişkiler kuruyor.

Fakat insanların kendisini kucağına almalarından ve sık sık kendisine dokunmasından pek haz etmiyor. Daha çok; insanların yakın çevresinde olmaktan, yanlarına kıvrılıp dinlenmekten hoşlanıyor.

Tanışma ve adaptasyon süreçlerinde, bilhassa yavruluk döneminde, küçük sorunlar yaşaması  normal olup, zamanla sevecen ve sıcakkanlı bir kediye dönüşeceğini bilmeniz gerekiyor. Bu dönüşümün anahtarı da tabii ki yine sizin elinde! Onu fazla ilgisiz bırakmadan veya bunaltmadan, orta yollu davranmak ve sabırla, adapte olmasını beklemek size düşen en büyük görev.

British Shorthair ortalama hareketliliğine ek olarak konuşması ve sesi ile de çok özel bir kedi. Nadiren miyavlayan bu kedi cinsinin kendine has sesiyle mırıldandığı biliniyor.

Sevecen ve sakin yapılı British Shorthair ayrıca hem ilgiyi seviyor, hem fazlasını reddediyor. Bencil bir kedi değil ancak ona karşı bütünüyle kayıtsız kalınmasından hoşlanmıyor. Özellikle çevrenizde dolanmaya, devamlı sizi takip etmeye başladığında onlardan uzaklaşırsanız aranızdaki ilişkinin zedeleneceğini söyleyebiliriz.

British Shorthair Fiziksel Özellikleri:

Onun dış görünüşü için en yaygın kullanılan ifadenin 'oyuncak ayı' olduğunu söylemiştik. Ancak yine de biz bunu ona sık sık söylemekten geri duralım ki kedi gururu incinmesin. 😊

Gelelim British Shorthair’in fiziki özelliklerine:

Kafası, düzgün bir yuvarlak şekle sahip.

Sanki boynu yokmuş gibi vücuduyla birleşen kafasının altında hafif bir gıdık olabiliyor. Kafanın yuvarlaklığının ötesinde başı daha çok, bir küre gibi. Yani üç boyutlu düşündüğünüzde kafa yine yuvarlağa yakın. Burun, çene ve ağız üçlüsü belirgin ancak çok az öne çıkık.

Kulakları ise görece küçük, geniş ve kısa. Tabanda geniş olan kulakları, uca doğru inceliyor ve yuvarlak bir şekilde sonlanıyor. Kafasının şekline uyum sağlayan kulaklar, güzel görünümüne ekstra çekicilik katıyor.

Birbirinden -tıpkı kulakları gibi- iyice ayrı duran yuvarlağa yakın, tombul badem şeklinde gözler çoğunlukla tüy rengine göre farklı renklerde karşımıza çıkıyor. British Shorthair’in özel mavi tüylerinde ekseriyetle altın sarısı–bakır arası bir göz rengi görülüyor.

British Shorthair özellikleri ve bakımı ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. İçeriğimize katkılarınızı bekliyoruz!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.