Scottish Fold

Scottish Fold

Scottish Fold tarihi çok eskiye dayanmıyor olmasına rağmen, en popüler kedi ırklarının başını çekiyor. İlk defa İskoçya’da keşfedildiği bilinen bu kedi ırkı, -deyim yerindeyse- Âşık olunası sevimliliğiyle kendine hayran bırakıyor.

Siz de onlar hakkındaki en ilginç bilgileri keşfe çıkmaya ve bu minik dostlarımızı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Scottish Fold Özellikleri

Gerek kendine has güzelliği, gerekse nahif vücuduyla uyumlu nazik mizacı bu kedi ırkını diğerlerinden farklı kılıyor. Aktif, uysal ve cana yakın kişiliğiyle her ortama adapte olmayı başaran Scottish Fold’un genel özelliklerine yakından bakalım…

Scottish Fold Kişiliği:

Genelde sessiz bir kedi olan Scottish Fold; ânî hareketler sergilemek, kaba sesler çıkarmak gibi davranışlarda bulunmuyor. Yapısı itibariyle zararsız ve eğlenceli bir kedi olduğu için hem ailenin tüm üyeleriyle, hem diğer yabancılar ve evcil hayvanlarla iyi anlaştığını söylemek mümkün.

Tabii ağır başlı ve sakin olmasına rağmen, karakterinin avcılığa meyilli olduğunu söylemekte de yarar var. Tam bir fare avcısı olan bu tatlı afacan; bir fare görmeyedursun, atik refleksleriyle hayrete düşürmeyi iyi biliyor.

Son derece sempatik, sıcakkanlı ve pozitif enerjiyle dolu bir kedi olup, bu özellikleriyle kendini herkese sevdirmeyi başarıyor. Öte yandan Scottish Fold’un oyuncu bir kişiliğe sahip olduğunu da unutmamak gerekiyor.,Sahibine çok düşkün olan bu kedi ırkı, onu asla yarı yolda bırakmıyor. Alıştığı kişiyi öyle benimsiyor ki; o artık, sıcacık yatağı veya en sevdiği maması gibi vazgeçilmezi hâline geliyor.

Rahatına da pek düşkün olan bu kedi cinsinin, konfor rutinini ve düzenini değiştirmekten hiç hoşlanmadığını ekleyelim. Bu arada kendisi aşırı sosyal ve aktif olduğu için yalnızlık asla ona göre değil. İlginizin azalması da onu yalnızlık psikolojisine sokacağı için, şefkatinizi ve ona karşı alâkanızı esirgemeyin.

Scottish Fold Dış Görünüşü:

Kişiliği gibi Scottish Fold fiziksel özellikleri de şahsına münhasır olan bu kedi ırkı, çok şirin bir görünüme sahip olmasıyla ilgi çekiyor. Dış görünüşüyle ilgili bilmeniz gereken detaylardan bazılarını ise şöyle sıralamamız mümkün:

  • Bol tüylü, kalın ve kısa bir kuyruğa sahip olup, bu kuyruğun ucu sonuna doğru sivrileşiyor.
  • Tombul ve dolgun patileri ise kendisine ayrı bir sevimlilik katıyor.
  • Kadife gibi, yumuşacık açıklı koyulu ton geçişleri olan tüyleri de ekstra hayranlık sebebi. Onu seyretmeye, öpüp koklamaya, mıncıklamaya doymak çok zor. Bizden söylemesi!
  •  Ayrıca orta irilikte, pek kaslı sayılmayan, yuvarlak kıvrımlara sahip vücut hatları, deyim yerindeyse biblo gibi bir kedi kendisi. Tüyleri bütün vücuduna neredeyse eşit sıklıkta yayılmış durumda.
  • Gövdesiyle uyumlu bir uzunluğa sahip bacak boyu var. Bacakları tıpkı patileri gibi oldukça dolgun ve oval. En meşhur fiziksel özelliklerinden bir diğeri ise içe doğru yatmış ve kıvrık kulakları. Kulaklarının böyle bir şekle sahip olması kıkırdak dokusunun kıvrık olmasından kaynaklı. Sözünü ettiğimiz bu kıvrılma ise Scottish Fold kedilerinin doğumundan yaklaşık 1 ay sonra oluşmaya başlıyor.
  • Yüzünde ise daha az ve daha kısa, bacaklarının postunun üzerindeyse daha uzun tüylerinin olduğunu daha iyi fark edeceksiniz.
  • Genel itibariyle konuşacak olursak uzun tüylü değil. Tüyleri genellikle gri renkli. Ama farklı renk skalasına da rastlamak mümkün. Örneğin bazıları şu şekilde:

    Kahverengi-turuncu,
    Tekir-beyaz,
    Tekir rengi,
    Duman- siyah,
    Siyah- gri. Tüm bunlar aslında nadir gözlemlenen tüy renkleri arasında. En fazla görülen renk ise gri renk olarak karşımıza çıkıyor.

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.