Uyumayan Kedi Nasıl Uyutulur?

Uyumayan Kedi Nasıl Uyutulur?

Uyumayan kedi nasıl uyutulur? Siz de yeni bir kedi sahiplendiyseniz, bu sorunun yanıtını arıyorsunuzdur. Zira kediler, ilk birkaç gün boyunca evine alışmakta güçlük yaşayabilir ve -tabiri câizse- yerini yadırgar. Özellikle yavru kedilerde bu gibi uyku sorunlarına daha sık rastlamak mümkün.

Fakat kediler belirli bir süre geçtikten sonra sahibine ısınır ve geceleyin onunla tatlı tatlı uyumaya başlar. Genelde Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçiren bu sevimli dostlarımız, gece oldu mu -deyim yerindeyse- baykuş gibi ortalıkta dolanır. 😂

Tabii ki kedilerde uykusuzluk sadece ailemize yeni katılmış olan evcil dostlarımız için değil, bütün kediler için geçerli olabilecek bir durum. Çeşitli rahatsızlıklar, stres, kızgınlık döneminde olması, aşırı tokluk ya da açlık gibi faktörler kedilerin uykuya dalmasını önleyebilir.

Peki; kendi uyumadığı yetmezmiş gibi, sizi de uyutmayan yaramaz dostunuza mışıl mışıl bir uyku çektirmek için neler yapmalısınız?

Uyumayan Kediler Nasıl Uyutulur?

Her canlı gibi kedilerin de uykuya ihtiyacı var. Hem öğle, hem gece uykusu onların sağlığı noktasında çok önemli. Hatta onlar, insanlardan daha fazla uykuya gereksinim duyuyor. Ancak kedilerin uykuları kısa süreli. Yani bizim gibi kafayı vurup fosur fosur uyumalarını beklemek yanlış. 😂

Kediniz geceleri uyumuyor ise bunun, sizin için tam bir kâbus olacağı şüphesiz. Neyse ki uyumayan kedileri uyutma yolları ile bu durumun üstesinden gelme imkânına sahipsiniz.

Evvelâ şu soruların yanıtını bulun:

  • Acaba yediği bir şey mi dokundu? (Farklı mamalar, çürük veya çürük yahut küflenmiş yiyecekler vb.)
  • Karnı aç mı?
  • Yatacağı yer rahat mı?
  • Ortamda onun strese girmesine sebebiyet verebilecek ne var? (Aşırı ışık ya da ses, yabancı insanlar vs.)

    Kim bilir, kedim neden uyumuyor? şeklindeki Sorunuzun cevabı bu faktörlerden birinde gizlidir… Her şey tamam, bunlarda bir sorun yok fakat yine de bana mısın demiyor, gözlerini bir türlü kapatmıyorsa; ‘ben şimdi düşüp bayılacağım ama bir türlü kedim uyumuyor, ne yapmalıyım?’ Diyorsanız şu yöntemleri deneyin:

Gece Öğününü Atlamayın:

Karnı aç ise gece öğününü verin. Eğer aç olmadığından eminseniz bunu pas geçin. Gereğinden fazla yemesi de sindirim sorunlarına yol açarak kedinin uykusunu kaçırabilir.

Enerjisini Atmasına Yardımcı Olun:

Dışarı çıkarıp yürüyüş yapın, yahut onunla ev içinde oyunlar oynayın. Böylelikle fazla enerjisinden kurtulmasına imkân tanıyın ki uykuya ihtiyacı artsın.

Minik dostunuzu oyuna teşvik etmek için -çok sık olmamak şartıyla- ödül mamalarından da faydalanabilirsiniz. Gün boyu yalnız kalması gerekiyorsa ya da onunla ilgilenecek yeteri kadar vaktiniz yoksa oynaması için hareketli oyuncaklar almayı unutmayın. Dikkat çekici renklerde ipler vb. objeler kullanmanız da mümkün.

Hatta imkânınız mevcutsa ailenize yeni bir kedi daha katılmasını sağlayarak yalnız kalmasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede arkadaşı ile bolca vakit geçirecek, yorgun düştükten sonra kendini zaten yatağa zor atacak! 😊

Konforlu ve Güvenli Bir Alan Oluşturun:

Uyumayan kedi nasıl uyutulur? Diye merak edenlerin bilmesi gereken bir diğer husus, ona rahat bir yatak hazırlamak gerektiği. Kedilerin çoğu sıcak ortamlardan hoşlanır. Bundan dolayı evin yeterli oranda sıcak olmasına özen gösterilmeli. Bazı kediler ışıkta uyumayı severken bazıları iise yalnızca karanlıkta uyuyabilir. Kedinizin bu konudaki tercihi nasıl? En iyi siz bilirsiniz. Eğer ışık olacak ise gözü yormayan zayıf bir ışıkla (örneğin az ışık yayan bir lamba yardımıyla) biraz loş bir ortam oluşturabilirsiniz.

Not: Kediniz uyku problemi yaşasın istemiyorsanız yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesini, aktif bir yaşam sürmesini de önemseyin.

Öyleyse patili dostlarımızın her birine şimdiden iyi uykular!

Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.