Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi birkaç şekilde verilebilir. Kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır.

Bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin, tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi ve kedi tuvalet eğitimi ihtiyacı vardır.

Kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. Kedinize tuvaletin yerini öğretmek için, kedinizi kum kabına götürerek, patilerini kuma sürtmeniz yeterli olacaktır.

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi kedi eve gelir gelmez yavruyken başlayan bir eğitimdir. Fakat köpeklerdeki gibi bir eğitim sürecini kapsamaz sadece biz kediye tuvaletini nereye yapması gerektiğini gösteririz.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Öncelikle kedimize kedi tuvaletini veya kum kabını nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermelisiniz. Kedinizin tuvaletini yapacağı bi yer arayışına girdiğini farkettiğiniz an hemen alıp kedi tuvaletine yerleştirin. Ayrıca sabah saatlerinde , gece yatmadan önce ve yemek sonralarında da onu tuvaletine götürerek daha fazla alışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu işlemlere kediniz tuvalete kendisi gitmeyi öğrenene kadar devam etmelisiniz. Yaklaşık 1 hafta veya daha kısa süresinde kediniz tuvaletine alışmış olacaktır , bu aşamadan sonra bırakın bu işlemleri kendisi yapsın. Daha rahat ve konforlu hissetmesi için koku tutmayan ve topaklanmayan kedi kumlarını tercih edebilirsiniz.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



1 Aylık Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru kedilerin doğal içgüdüleri çok güçlüdür. Bu içgüdüler sayesinde sadece kumun yerini öğrenerek , tuvalet alışkanlığı kazanabilirler. Kediniz evinize taşınır taşınmaz ona tuvalet alışkanlığı kazandırmalısınız.
  1. Yavru kedinizi nazikçe kumun üzerine bırakınız.
  2. Elinizle temiz kumu karıştırarak kedinizin görmesini sağlayın ve yavru kedinizinde kumu kazımasına yardım edin. Daha sonra kedinizi orada bırakıp oraya alışmasını , koku bırakmasını sağlayın.
  3. Yukarıdaki ön tanıtım adımlarını uyguladıktan sonra yavru kedinize mama ve su verin.
  4. Mamayı yedikten 20 – 25 dakika sonra kedinizi tekrar kuma götürün.
  5. Eğer hala yavru kediniz tuvaletini kuma yapmadıysa , kumu kullanana kadar bu işlemleri tekrar uygulayın.

Kedi Klozete – Alaturka Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

Kediler klozet veya alaturka tuvaletlere de alıştırılabilir. Kum masrafı, koku ve kum kabı temizleme zahmeti olmadan, kedinizin tuvalet problemini bu şekilde çözebilirsiniz. Bunun için satılan tuvalet eğitimi kitlerinden alabilirsiniz.

Ya da tuvaletin ortasına gazete kağıdı koyup içine bir miktar kum koyarak, yavaş yavaş kum miktarını azaltarak ve sonunda tamamen kaldırarak, kedinizi tuvalete alıştırabilirsiniz.

Ayrıca Kediler için yıkanabilir kumlar, kendi kendini otomatik olarak temizleyen kedi tuvaletleri de satılmaktadır. Kediniz için uygun olduğunu düşündüğünüz tuvaleti, bu şekilde de seçebilirsiniz.

Kedi Tuvaletinde Hangi Kedi Kumu Neden Kullanılmalı?

Kristal kedi kumunun zararları, kedilerin sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğu bilinmektedir. Kristal kumlar, idrarı emer ve içine hapseder.

Topaklanan kumlardaki gibi, idrar kürekle alınıp atılmadığı için, kumda bakteri oluşumlarının önüne geçmek zor olacaktır.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



İyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kum kullanımı, idrar yolları enfeksiyonu , bağırsak sorunları gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Ayrıca çoğu kedi için, kristal kum kullanmak iticidir. Bu nedenle kedinizin sevmeyeceği bir kum kullanmak, onun evin başka yerlerini kendine tuvalet olarak seçmesine yol açabilir.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Bu nedenle topaklanan kedi kumları kullanmak, kedinizin sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

Kediniz tuvalet ihtiyacını giderirken mahremiyet isteyecektir. Bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz.

Açık kedi kum kabı kullanacaksanız, kabı evde ayak altı olmayan bir köşeye koymalısınız. Böylece kediniz tuvaletini yaparken rahatsız olmaz.

Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. Fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır.

Kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Kedilerin kum kabını temizlemekte kolaylık sağlayan kum kabı poşetlerinden satın alabilirsiniz. Bu kalın poşetleri, genel olarak kediler yırtamaz.

Böylece kumu tamamen değiştirmek istediğinizde, poşeti büzgülerinden çekip, kapatarak kolayca atabilirsiniz. Kum kabı temiz kaldığı için temizlemekle vakit kaybetmeden, yeni bir poşet geçirip, yeni kumu içine dökebilirsiniz.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Kedilerde Tuvalet Eğitimi Yaşı Kaçtır?

Kedilerde tuvalet eğitimi köpeklere nazaran daha basittir. Kediler doğası gereği çok hijyeniktir bu sebepten dolayı eğitimi de çok çabuk anlar ve sonuç verir.

Ev kedilerinde tuvalet eğitimi yaşı diye bir şey yoktur. Kedi eve ne zaman alındıysa tuvalet eğitimide o zaman başlar.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Kediler Neden Evin İçine İdrarını Yapar?

Kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir.

Kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir.

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?



Sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. Bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.
Kediler hakkında bilgiler, kedi cinsleri ve özellikleri, kedi sağlığı, kedi beslenme bakım tavsiyeleri vb. konularda yayın yapan kedi blogu.